2009. május 27., szerda

Csokis muffin - Sacitól


A receptet a Csokis kekszért cserébe kaptam Sacitól aki osztálytársam volt...és most együtt bandázunk a Mikkamakkában keddenként!

Hozzávalók:

15 dkg liszt
fél cs. sütőpor
5 dkg kakaópor
15 dkg margarin
3 ek barackíz
2 tojás
15 dkg cukor

A "száraz " hozzávalókat is összekeverem, aztán a " nedves" hozzávalókat is...végül a két masszát is elkeverem és végül 5 dkg étcsokit szórok hozzá.
170 fokos előmelegített sütőben 20-25 percig sütöm.

Cukkinifasírt


A szülinapi buli egyik fogása volt ez a húsmentes étel.

Hozzávalók:

50-60 dkg cukkini
2 db tojás
5 db zsemle
1 csokor petrezselyem
gyros fűszer vagy ízlés szerint bármi intenzív ízű fűszer
zsemlemorzsa

bors

Elkészítés:

A cukkinit lereszeltem,hozzáadtam a tojásokat,a vízbe áztatott kicsavart zsemlét,majd sóval,borssal,az aprított petrezselyemmel,a gyros fűszerrel ízesítettem.Jól összekevertem és annyi zsemlemorzsát tettem bele,hogy formázható legyen.
Margarinnal kikent tepsibe tettem és 180 fokos sütőben pirosra sütöttem.

2009. május 21., csütörtök

Pettson fonott kalácsa


A tészta hozzávalói:

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
12 dkg puha margarin
2 db tojás
8 dkg cukor
2 tk fahéj
1/2 tk só
1,5 dl tej

A mázhoz:

5 ek porcukor
1-2 ek víz
4 dkg mandula(reszelt vagy szeletelt is jó)

A tejben elkeverünk 1 kk cukrot ,belemorzsoljuk az élesztőt,és kb. 15 percig kelesztjük.
A lisztet a megkelt élesztővel elkeverjük,majd a margarint,a tojást,a maradék cukrot,a fahéjat és a sót hozzáadjuk és jól összedolgozzuk. A tésztát addig gyúrjuk amíg alakítható lesz és nem tapad.
Letakarva kb 50 percig állni hagyjuk a tésztát.Amikor megdagadt akkor jól átgyúrjuk megint, és 3 egyforma rudat formálunk belőle és összefonjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük.
A porcukrot a vízzel elkeverjük, és megkenjük vele a még meleg kalácsot.Tetejére mandulát szórunk.

Most én darabolt mandulát szórtam a tetejére...és Milán örömmel eszegette le róla...ezzel ünnepeltük a 2. szülinapját!

2009. május 13., szerda

Andersson néni fahéjas csigái


Miért ez a neve? Hát csupán azért mert ez a recept egy könyvtári könyvből származik a Findus és Pettson-ból...csak annyit tudok róla,hogy ez a minimaxon is megy.

Hozzávalók ( kb 20 db):

A tésztához:

40 dkg liszt( én kicsit több lisztet használtam...kb 50 dkg lehetett)
1 cs élesztő
12,5 dkg puha vaj
3 db tojás
5 dkg cukor
1/2 tk só
Annyi tej,hogy jól formázható legyen.

A töltelékhez:

5 dkg puha vaj
4 ek cukor
2 tk fahéj

Így készítettem...követve a receptet...
A lisztet elkevertem az élesztővel,hozzáadtam a vajat,a tojásokat,a cukrot és a sót...folyamatosan adtam hozzá a tejet és a tésztát kézzel addig dagasztottam míg formázható lett.Ha nagyon ragadna lehet még lisztet adni hozzá.
A tésztát lefedve,meleg helyen kelni hagytam.Ha már megdagadt akkor jól átgyúrtam és a belisztezett gyúródeszkán 1 cm vékonyra kinyújtottam.
A töltelékhez a vajat a cukorral és a fahéjjal elkevertem és a tésztára kentem.
A tésztát feltekertem és a rúdból kb. 2 cm-es szeleteket vágtam.Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és 10-15 perc alatt aranybarnára sütöttem.

Tartottam tőle,hogy a lisztbe kevert élesztő nem fog megkelni...de megkelt!

A könyv még ezt írta: Pettson mindig tesz egy vízzel töltött lábast a sütőbe a tepsi alá,hogy a fahéjas csigácskák ne száradjanak ki.
Finom puha lett!!!



2009. május 5., kedd

Kávés tekercs



Ismét egy gyors...sütés nélküli süti.

Hozzávalók:

15 dkg margarin
6 dkg kakaópor
3 dkg kókuszreszelék
9 dkg méz
1 cs van.cukor
1 ek rum
2 dl főzött kávé
9 dkg porcukor
40 dkg darált keksz

A darált kekszhez hozzáadtam a kakaót,a rumot, 3 dkg porcukrot és összekevertem,hozzáöntöttem a kávét és tésztává gyúrtam.A tésztát sodrófával egy kókuszreszelékkel megszórt fólián téglalap alakúra nyújtottam.
A krémhez a margarint,a van.cukrot és a 6 dkg porcukrot habosra kevertem,hozzáadtam a mézet és megkentem vele a tésztát.A fólia segítségével feltekertem és hűtőbe tettem.
Két rúddal készült.

Gulyás


Ez valószínüleg képes beszámoló lesz a gulyásról ami BOGRÁCSBAN főtt.
Mennyiségeket nem tudok írni,mert a bográcsba csak úgy szemmérték alapján tettük amit tenni kell.
Zsír,vöröshagyma,hús,piros paprika,gulyáskrém,só,vegeta,víz,krumpli,sárgarépa és zeller került a levesbe.