2009. május 21., csütörtök

Pettson fonott kalácsa


A tészta hozzávalói:

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
12 dkg puha margarin
2 db tojás
8 dkg cukor
2 tk fahéj
1/2 tk só
1,5 dl tej

A mázhoz:

5 ek porcukor
1-2 ek víz
4 dkg mandula(reszelt vagy szeletelt is jó)

A tejben elkeverünk 1 kk cukrot ,belemorzsoljuk az élesztőt,és kb. 15 percig kelesztjük.
A lisztet a megkelt élesztővel elkeverjük,majd a margarint,a tojást,a maradék cukrot,a fahéjat és a sót hozzáadjuk és jól összedolgozzuk. A tésztát addig gyúrjuk amíg alakítható lesz és nem tapad.
Letakarva kb 50 percig állni hagyjuk a tésztát.Amikor megdagadt akkor jól átgyúrjuk megint, és 3 egyforma rudat formálunk belőle és összefonjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük.
A porcukrot a vízzel elkeverjük, és megkenjük vele a még meleg kalácsot.Tetejére mandulát szórunk.

Most én darabolt mandulát szórtam a tetejére...és Milán örömmel eszegette le róla...ezzel ünnepeltük a 2. szülinapját!

1 megjegyzés:

haNa írta...

Jól néz ki nagyon! :)