2013. június 22., szombat

Máglyarakás

  • szikkadt kalács (nálam 2 fonott kalács)
  • 2 tojás
  • 5 ek cukor
  • 1 cs. van. cukor
  • 4 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 25 g vaj
  • 1 marék mazsola
  • 1 dl rum
  • 8 ek darált dió
  • 3-4 közepes, savanykás alma
  • 2 ek  lekvár
A kalácsot felszeleteljük és egy szögletes tepsibe rakosgatjuk.A tojássárgákat kikeverjük a kétféle cukorral, hozzáadjuk a tejet, az olvasztott vajat és a citromhéjat.A kalácsokra öntjük a tojásos egyveleget és 15-20 percig állni hagyjuk.A mazsolát a rumba áztatjuk.Egy kb. 25 x 35 cm-es tepsit kivajazunk és egy réteg áztatott kaláccsal borítjuk az alját. Megszórjuk a mazsolával és a dió felével. Jön még egy réteg kalács, mazsola és dió a tetejére.A megmosott és szárazra törölt almákat vékony  szeletekre vágjuk és beborítjuk velük kalácsokat.200 fokra előmelegített sütőbe dugjuk , kb. 25 percre.Közben a két tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végén óvatosan belekeverjük a lekvárt.Amikor letelt az első sütési idő, mérsékeljük a hőt 150 fokra, a lekváros habot az almákra simítjuk és visszatoljuk a tálat a sütőbe.10-13 perc alatt készre sütjük. Ez idő alatt a hab szépen megemelkedik a tetején, és kissé megpirul.

Nincsenek megjegyzések: