2014. január 15., szerda

Csemegeuborkás virslitorta





Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
15 dkg margarin
1 db tojás
1-2 ek víz
fél kk só

Töltelék:

10 dkg szalonna
2-3 db hagyma
2,5 dl tejföl
2 db tojás
1 cs. petrezselyemzöld
3 pár virsli
20 dkg csemegeuborka
1 mk őrölt bors
fél kk só

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és fél órára hűtőbe tesszük.
Elkészítjük közben a tölteléket.A szalonnát és a hagymát felaprítjuk,zsiradékon megfonnyasztjuk.
A tojást elkeverjük a tejföllel,beletesszük a sót,borsot,az aprított petrezselyemzöldet és a felkarikázott virslit és uborkát is.A szalonnát és a hagymát is belekeverjük,ha már kihűlt kicsit.

Egy margarinnal kikent és zsemlemorzsával megszórt tortaformát kibélelünk a kör alakúra kinyújtott tésztát,úgy,hogy legyen kb. 3 cm-es pereme is.Beleöntjük a tölteléket és 30-35 perc alatt 190 fokon megsütjük (légkeveréses sütőben elég a 170 fok is).

2014. január 14., kedd

Lekváros bukta





Hozzávalók :

60 dkg liszt
3 ek cukor
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 tojás sárgája
1 egész tojás
6 dkg olvasztott margarin
csipet só

+ 1 tojás a kenéshez
    lekvár

A hozzávalókat összegyúrjuk,letakarva pihenni hagyjuk kb. 1 órát.Kinyújtjuk és kb. 8 cm darabokra vágjuk a tésztát,megtöltjük lekvárral (én most sütésállót használtam),feltekerjük,formázzuk,hagyjuk még kelni 20-30 percet, lekenjük a felvert tojással és kb 180 fokon 25 perc alatt megsütjük.
Tálaláskor egy kis porcukor nem rontja el :)


2014. január 9., csütörtök

Mákos-csokis gyümölcskenyér



Hozzávalók:

5 db tojás
15 dkg porcukor
15 dkg margarin
1 cs. van. cukor
15 dkg darált mák
10 dkg kandírozott/aszalt gyümölcs
10 dkg csokoládé
1 ek étolaj

A tojásokat habosra kevertem a cukorral és a puha margarinnal,van.cukorral.Óvatosan belekevertem a habbá vert tojásfehérjét.Összekeverjük a liszttel,mákkal és a gyümölcsökkel.
Kikent,kilisztezett kenyérformába/őzgerinformába öntöttem és 180 fokon kb. 40 percet sütöttem.
Amikor kihűlt,akkor a megolvasztott csokit rácsorgatom a tetejére és a gyümölcsökből a tetejére is tettem mielőtt a csoki megszilárdult.

2014. január 1., szerda

Tiramisu torta




 Szerepelt már itt ez a recept...de hátha valaki még nem látta :)


Hozzávalók:
2 csomag babapiskóta
4 adagnyi feketekávé
2 ek rum
2 db tojás
15 dkg cukor
25 dkg mascarpone
4 dl tejszín
1 cs Dr. Oetker zseléfix

kakaópor - ízlés szerint


Első lépésként a tojásokat kell habosra keverni a cukorral, mehet bele a mascarpone is, és azzal is tovább kell keverni, még újból szép habos nem lesz.

Hozzáadjuk  habtejszínünket is, ezzel kb. 5 percig verjük, legnagyobb fokozatra kapcsolva a gépet.  
Keverjük bele a zseléfixet is.
A babapiskótákat a lefőzött forró feketekávéba kell mártani,amibe a rumot is beleöntjük.Éppen csak mártsuk bele,hogy el ne ázzon a babapiskóta.
Legalulra piskóta kerül, majd krém, a krémre kakaóport szitáltam. Általában 2 réteg készül, és legfelülre krém kerül, és arra befejezésül kakaószitálás. Ezt a tortát nem kell sütni, csak hűtőben pihentetni pár órát, vagy egy teljes éjszakát. Ekkorra szépen megdermed a krém a zselatintól, és majd könnyen leemelhető lesz a tortától a kapcsos forma oldala.

2013. december 23., hétfő

Pozsonyi kifli


Ez a Pozsonyi kifli 2.0 , idén is szép lett és remélem finom is.
A recept itt megtalálható a blogomban.
Nyugodtan próbálja ki mindenki!
Boldog karácsonyt!

2013. december 16., hétfő

Diós kifli


Hozzávalók:

30 dkg liszt
15 dkg darált dió
15 dkg porcukor
20 dkg margarin
2 db tojás sárgája
1 db citrom reszelt héja

A kiflik hempergetéséhez kb. 10 dkg porcukor és 2 cs. van.cukor

Az elkészítés roppant egyszerű,összegyúrjuk a hozzávalókat,hosszúkás rudakat sodrunk,daraboljuk és kifli formára alakítjuk.Megsütjük és van.cukros porcukorba hempergetjük.
Sokáig eltartható,ha el nem fogy.

2013. december 14., szombat

Alma palacsintatésztában

Hozzávalók:

2,5 dl tej
1,5 dl víz
20 dkg liszt
3 db tojás
1 sütőpor
2 ek cukor
csipet só

4-5 db alma

fahéj,kristálycukor

A tészta hozzávalóit összekeverjük és egy kivajazott zsemlemorzsával megszórt tepsibe öntjük.
Az almákat megmossuk és gerezdekre vágjuk,aztán kirakjuk vele a tepsit.
Megszórjuk a tetejét fahéjjal és kristálycukorral és 35-40 percig sütjük.