2012. február 26., vasárnap

Madártej

Teljesen rákattantam a régi ízekre...eszembe jutnak ételek, édességek amiket gyerekkoromban imádtam...és most szép lassan mindent magam is elkészítek...és örömmel tölt el, amikor kóstolás után azt az ÍZT érzem amire emlékszem.
Ez a madártej 1,2 l tejből és 5 tojásból készült...de gyanítom nem fog sokáig tartani,ha a gyerekeim közelébe kerül.
Most így készült:

  • 5 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1,2 l tej
  • 2 cs vaníliás cukor ( vagy vanília rúd)
  • 2 evőkanál liszt
  • Ici-pici mandulaaromát tettem bele- nem a zöldből - ez saját fejlesztés nem része a receptnek:)
 A tojásfehérjéket 3 evőkanál cukorral jó kemény habbá vertem.
 Egy nagy lábasban tejet forraltam.
A tejbe (vízbe mártott) evőkanállal tojásnyi galuskákat szaggattam a felvert habból. Egyszerre csak keveset tegyünk az edénybe, hogy a galuskákat könnyen tudjuk forgatni,ha felemelkedett a hab, óvatosan megfordítjuk, és kb. 1/2 percig főzzük takaréklángon. Szűrőkanállal egy külön tálra óvatosan félretesszük a kész habgaluskákat.
Elkészítjük a vaníliamártást: A tejhez öntsük vissza a habgaluskákról lecsöpögött tejet is! A tojások sárgáját a tejjel, a cukorral és a liszttel elkeverjük.
Az edényt visszatesszük a tűzre és kislángon, folytonos kevergetés mellett addig keverjük, amíg sűrűsödni kezd. Forrnia nem szabad, mert a tojássárga kicsapódik!!!
A kész madártejet üvegtálba öntjük, rátesszük a habokat, majd a hűtőbe tesszük. Hidegen fogyasztjuk.

6 megjegyzés:

Csilla írta...

Mi is nagyon szeretjük, nagyon csábító a képen! :))) Szerintem nem lehet belőle eleget készíteni... :DDD

Puccos írta...

recept????

Reni írta...

Csilla! Igazad van...nem lehet eleget készíteni...egy csepp sincs már belőle:)

Reni írta...

Puccom Írom !!!

Zsofi Molnar írta...

Jujjj, brutál jól néz ki a hab ahogy ott úszkál a tetején...:-))))

Reni írta...

Brutál finom is volt :))
Köszi!!