2009. május 13., szerda

Andersson néni fahéjas csigái


Miért ez a neve? Hát csupán azért mert ez a recept egy könyvtári könyvből származik a Findus és Pettson-ból...csak annyit tudok róla,hogy ez a minimaxon is megy.

Hozzávalók ( kb 20 db):

A tésztához:

40 dkg liszt( én kicsit több lisztet használtam...kb 50 dkg lehetett)
1 cs élesztő
12,5 dkg puha vaj
3 db tojás
5 dkg cukor
1/2 tk só
Annyi tej,hogy jól formázható legyen.

A töltelékhez:

5 dkg puha vaj
4 ek cukor
2 tk fahéj

Így készítettem...követve a receptet...
A lisztet elkevertem az élesztővel,hozzáadtam a vajat,a tojásokat,a cukrot és a sót...folyamatosan adtam hozzá a tejet és a tésztát kézzel addig dagasztottam míg formázható lett.Ha nagyon ragadna lehet még lisztet adni hozzá.
A tésztát lefedve,meleg helyen kelni hagytam.Ha már megdagadt akkor jól átgyúrtam és a belisztezett gyúródeszkán 1 cm vékonyra kinyújtottam.
A töltelékhez a vajat a cukorral és a fahéjjal elkevertem és a tésztára kentem.
A tésztát feltekertem és a rúdból kb. 2 cm-es szeleteket vágtam.Sütőpapírral bélelt tepsibe tettem és 10-15 perc alatt aranybarnára sütöttem.

Tartottam tőle,hogy a lisztbe kevert élesztő nem fog megkelni...de megkelt!

A könyv még ezt írta: Pettson mindig tesz egy vízzel töltött lábast a sütőbe a tepsi alá,hogy a fahéjas csigácskák ne száradjanak ki.
Finom puha lett!!!



2 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

Szia!
Nálunk is nagy kedvenc ez a film! :)

Unknown írta...

A könyv úgy emlékszem kardamont is írt a töltelék recepthez. Sajnos a könyv nincs meg nekem, megtudod írni a kardamon mennyiségét?
Előre is köszönöm.