2009. január 3., szombat

Húsgombóc leves





Húsgombóc leves

Hozzávalók:
25 dkg darált hús (marha, sovány sertés vagy pulyka), 1 zsemle, az áztatáshoz tej, 1 tojás, + 1 fehérrépa, 1 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj, 2 burgonya, 1 dl tejföl, 1 mokkáskanál őrölt kömény, , 1 babérlevél, néhány szem egész bors, csipet frissen őrölt fekete bors, só, 2 húsleveskocka+ én ma minden zöldségből tettem bele amit még találtam, pl cukorborsó és karfiol.

Elkészítés:
A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és előhevített olajon megfonnyasztjuk. Felengedjük a 2 liter, forró vízben feloldott húsleveskockából készített alaplével. Beletesszük a megtisztított és karikára vágott zöldségeket, az egész borsot, a babérlevelet, sózzuk, és közepes tűzön főzzük. Amíg a leves fő, elkészítjük a húsgombócokat. A darált húst összedolgozzuk a tojással, a tejben megáztatott, kinyomkodott és összemorzsolt zsemlével, és sóval, borssal ízesítjük. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk és óvatosan a levesbe tesszük. Takarékon 15 percig főzzük benne. .

Nincsenek megjegyzések: