2011. november 4., péntek

Káposztás pogácsa

Limarától lestem...azt mondtam addig nem nyugszom amíg meg nem sütöm...na most már nyugodt lehetek:))

Hozzávalók:
  • 1 kg finomliszt
  • 2 ek. só
  • 50 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1 nagy tejföl
  • 1 tk. cukor
  • 3-4 ek.fehérbor
  • kb. 1 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
A tejet a cukorral meglangyosítom, majd belemorzsolom az élesztőt . A  lisztet, a sót, a margarint kockára vágva elmorzsolom. A közepébe mélyedést készítek, ide teszem a tojást, a tejfölt, a bort és a felfutott élesztőt.Összegyúrom és letakarva a hűtőbe teszem fél órára.
 
Töltelék:
  • 1 közepes fej káposzta
  • 3-4 ek. olaj
  • 1 ek. cukor
  • 1 ek. só
A káposztát lereszelem, megsózom és 10-15 percig állni hagyom.
Az olajon karamellízálom a cukrot, majd ráteszem a kinyomkodott káposztát és aranybarnára pirítom. 
Félreteszem hűlni.
Amikor a káposzta szobahőmérsékletű, előveszem a tésztát és lisztezett felületen fél cm vastagságúra nyújtom.
Rákenem a töltelék felét, majd hajtogatom.  A jobb oldali részt a középsőre hajtom, majd ennek tetejére a bal oldalit. Az így kapott tésztacsíkra is kenek a töltelékből. Ezután fentről lehajtom középig, majd alulról is felhajtom a közepéig, végül egymásra hajtom. 30 percre hűtőbe teszem.
Végül ujjnyi vastagra nyújtom, berácsozom és  kiszaggatom,majd 180-190 fokos sütőben 20 perc alatt pirosra sütöm.

1 megjegyzés:

Limara írta...

Nagyon szépek! Örülök, hogy tetszett!:)