Az elkészítést a töltelék készítésével kell elkezdeni.
Diós töltelék : 20 dkg darált dió, 12 dkg kristálycukor, 4 dkg zsemlemorzsa, mazsola ízlés szerint, őrölt fahéj, 1 db citrom reszelt héja, késhegynyi őrölt szegfűszeg, kb. 1 dl víz
A vizet a cukorral jól fel kell forralni, majd ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni.
Mákos töltelék : 20 dkg darált mák, 12 dkg kristálycukor, 4 dkg zsemlemorzsa, mazsola ízlés szerint, őrölt fahéj, 1 db citrom reszelt héja, késhegynyi őrölt szegfűszeg, kb. 1 dl víz
A vizet a cukorral jól fel kell forralni, majd ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. .
A lekenéshez : 1 vagy 2 db tojás kell, ez függ a tojás nagyságától.
Hozzávalók a tésztához : 45 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 12.5 dkg margarin, 6 dkg zsír, 1 dkg só, 2.5 dkg élesztő, 1 db tojássárgája, kb. 1.5 dl hideg tej
A tészta elkészítése : A hozzávalókból egy rugalmas, kemény tésztát gyúrjunk úgy, hogy az élesztőt nem kell keleszteni, hanem csak belemorzsolni. A tejet kis adagokban, fokozatosan adjuk hozzá! A tej mennyisége függ a liszt minőségétől, tehát változhat!
Az elkészített tésztánkat egy fél órát pihentessük a hűtőben. Ezután osszuk el 24 darabra. A darabokból formázzunk golyókat, majd a kezünkkel lapítsuk el. Ezután könnyen ki tudjuk nyújtani ovális alakúra. A kinyújtott tésztának kb. 2 mm vastagságúnak kell lennie.
Mindkét töltelékünket osszuk el 12 felé és helyezzük őket a kinyújtott tésztákra, majd tekerjük fel .
Helyezzük őket sütőpapíros tepsire, kenjük le őket tojássárgájával ( egyformán mindenhol, különben nem lesz szép ). Tegyük őket hűvös, szellős helyre , és hagyjuk megszáradni.
Hűtőszekrénybe ne tegyük, mert ott nem fog száradni a tojás a tetején, és nem lesz majd szép márványos a kiflink!
Amikor a tojássárgája kezd cserepesedni a kiflin, kenjük le őket tojásfehérjével. Szintén kell száradnia,cserepesednie.
2 megjegyzés:
Szia! Új vagyok Nálad, most iratkoztam fel. Nagyon szépek a Pozsonyik!!!! Tök ügy vagy. Én is blogger vagyok....amolyan sütis.....:-) Nagyon örülnék, ha Te is jönnél hozzám vendégségbe. Itt találsz: http://sucreriesandco.blogspot.com
Várlak szeretettel! Majd írj, ha ott jársz. Üdv, Zsófi
Bocsi, mármint "tök ÜGYI vagy" :-D
Megjegyzés küldése