2008. november 27., csütörtök

Dübbencs


Hozzávalók 4 rúdhoz:

50 dkg burgonya,5 dkg élesztő,1 dl tej,1 kk cukor,1 kg liszt,3 tojás,20 dkg lágy vaj,2 dl tejföl,só,bors,0,5 dl olaj,2 csokor friss kapor

Elkészítése:

A burgonyát sós vízben puhára főzzük,leszűrjük,áttörjük és hagyjuk kihűlni.

A cukrot a langyos tejbe szórjuk,belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A liszthez hozzáadunk 1 egész tojást és 2 tojás sárgáját, a vajat, a kihűlt burgonyát,a tejben felfuttatott élesztőt,a tejfölt és sót.

Jól összegyúrjuk és meleg helyen letakarva 1 órán át kelesztjük.

Ezután 4 részre osztjuk!Ebből 2 rúd kapros lesz, 1 borsos,1 sós(vagy tetszés szerint akár köményes )

Lisztezett gyúródeszkán téglalap alakúra nyújtjuk,vékonyan megkenjük olajjal és egyenletesen rászórjuk a kaprot.

Feltekerjük és a tetejét enyhén felvert tojásfehérjével megkenjük, kivajazott tepsibe tesszük,előmelegített sütőben megsütjük.

A 3. és 4, rúd is így készül, csak a kapor helyett borssal és sóval (vagy köménnyel ) szórjuk meg.

Mi ettük csak úgy magában is...és reggelire vajjal megkenve is.

Nincsenek megjegyzések: