2012. július 17., kedd

Kosárka

Ez megint egy olyan süti amit gyerekként kezdtem el imádni...ha lakodalomban voltunk akkor tuti ezért jártam végig az asztalokat és begyűjtöttem őket...mert imádtam...a régi ízre vágytam...formám van hozzá régóta...most meleg sem volt, így nekiálltam...és nem bántam meg!
Még lehet rajta csiszolni...de nekem elsőre tökéletes lett...megnéztem a cukrászdában milyent lehet kapni...hát csak egy halvány árnyalattal voltak azok szebbek...darabja 160 Ft!!!! Közel 5000 Ft-ot kerestem volna ma délután ha eladom amit sütöttem :)) De inkább megesszük!!!

Na akkor jöjjön a recept:
Tészta:
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 15 dkg margarin
  • 40 dkg liszt
  • kb. negyed tasak sütőpor
Töltelék:
  • 30 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 3 ek tej
  • 3-4 ek liszt
  • 2 ek kakaó
  • 25 dkg margarin
A tészta hozzávalóit összegyúrtam.
Előkészítettem a "kosárka" formákat... a tésztából diónyi darabokat nyomkodtam beléjük...próbáltam minél vékonyabbra nyomkodni,hogy legyen hely a krémnek ( a sütőpor miatt ugye dagad a tészta).Sütés kb. 10 perc...ránézésre tudom csak,hogy mikor van kész,mert totál snassz sütőm van.
A töltelék készítésénél a hozzávalókat a margarin/vajon kívül összekeverjük.Felfőzzük (forrástól számított 5-6 perc), ha sűrüsödik, levesszük, és belekeverjük a margarint.A megsült kosárkákba öntjük a tölteléket.
Színes cukordarával díszítettem.
A formákat én 25 darabos csomagolásban vettem még anno...

 Macerás ...de nagyon gyorsan elkészíthető.

2012. július 2., hétfő

?

Ezt akkor is megcsináltam,ha ezer fok volt...csak addig melegített a gáztűzhely amíg megfőtt a tejbedara...a részletek később :)

2012. június 7., csütörtök

Bolero szelet

Én így készítettem:

Hozzávalók:

Tészta:

4 tojás
20 dkg cukor
1 dl tej
1 dl olaj
1 cs sütőpor
20 dkg liszt

Ezeket összekeverjük,megsütjük...tűpróba...ha kihűlt akkor jöhet rá a "krém".

"Krém":

1 nagy doboz tejföl
2 ek porcukor vagy 2 cs vaníliás cukor

Erre pedig jöhet a bolero :)

1 cs bármilyen ízű BOLERO italpor
15 dkg cukor
2 cs van. puding
7 dl víz

A cukrot,az italport és a pudingport felfőzzük a vízben és rákenjük a tejfölös krémre.
Már csak ki kell várni,hogy megdermedjen a zselé...és már ehetjük is!

2012. április 25., szerda

Néger kocka

 
 Tésztához:

20 dkg cukor 
4 tojássárgája 
5 dkg zsír 
2 dkg kakaó 
1cs sütőpor 
20 dkg liszt 
12 ek tej
Habhoz:

20 dkg cukor
4 tojásfehérje
Tetejére:

csokimáz
 A cukrot a zsírral, a tojássárgákkal habosra keverünk, hozzáadjuk a kakaóport, és alaposan kikeverjük.Beledolgozzuk a lisztet, a sütőport és a tejet..Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük (kb. 20x30 cm-esbe), közepes hőfokon (kb. 180 fokon) sütjük.Elkészítjük a habot: a tojásfehérjéket a cukorral gőz felett kemény habbá verjük (kb.15 perc elég).Ha a tészta megsült, még melegen a tetejére kenjük a közben elkészült habot.Langyos sütőben megszárítjuk (kb. 10 perc alatt)!
Olvasztott csokival díszítettem.

2012. április 7., szombat

Puncsos-babapiskótás

Hozzávalók

  • Tészta 25 dkg liszt
    1 tojás
    8 dkg cukor
    2 evőkanál méz
    2 evőkanál tejföl
    5 dkg margarin
    1 kávéskanál szalalkáli

  • Krém 3 csomag puncsízű pudingpor
    7 dl tej
    20 dkg margarin
    20 dkg porcukor
    1 csomag babapiskóta
    rumaroma

  • Máz 20 dkg porcukor
    3 evőkanál citromlé
    1 teáskanál málnaszörp
    2 evőkanál olvasztott, hűtött margarin


Elkészítés

A tésztaalapból 2 lapot sütünk tepsi hátán. A pudingot megfőzzük a tejben, majd kihűtjük. A margarint habosra keverjük a porcukorral és a pudinggal kikeverve lágy krémet készítünk. Az egyik lapra rákenjük a krém felét, arra sorban kirakosgatjuk a babapiskótát, ezt meglocsoljuk rumaromával, majd rákenjük a krém másik felét és rátesszük a másik lapot. A máz elkészítéséhez a porcukrot a citromlével fényesre keverjük, majd belekeverjük a málnaszörpöt és a margarint. Jól kikeverjük, majd bevonjuk vele a tésztát. A máz hamar köt, gyorsan kell vele dolgozni.

2012. március 25., vasárnap

Citromos torta - Gábor napra



Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt
1 tk sütőpor
15 dkg margarin
1 tojás
1 citrom reszelt héja

A krémhez:

2 db citrom leve + 3 dl víz
2 cs vaníliás pudingpor + 1 dl víz
15 dkg kristálycukor
4 db tojás sárgája
3 ek margarin

A habcsókhoz:

4 db tojásfehérje
14 dkg kristálycukor
2 ek porcukor

A tészta hozzávalóit sima tésztává gyúrjuk,és becsomagolva hűtőbe tesszük 30 percre.Utána lisztezett felületen kerek lappá nyújtjuk és kibéleljük vele a kivajazott tortaformát.20-25 percig sütjük,aztán hagyjuk hűlni.
A krémhez kifacsarjuk a citromok levét, felforraljuk a 3 dl vízzel,hozzáadjuk az 1 dl vízben feloldott pudingporokat és a cukrot és folyamatos kevergetés mellett sűrű krémmé főzzük.A tűzről levéve, még melegen belekeverjük a tojások sárgáját egyesével,és a 3 ek margarint, majd az elősütött tésztára kenjük.
A tojásfehérjéket habbá verjük a kristálycukorral,közben hozzáadjuk a porcukrot is,majd a citromos krém tetejére halmozzuk.Alacsony hőfokon sütjük (inkább talán szárítjuk) még kb 15- 20 percig.
Pihentetés következik legalább 6 órán át.Ha rendesen kihűl akkor szépen lejön a kapcsos tortaforma és könnyen szeletelhető.
A legnehezebb ebben a sütiben a 6 óra pihenőt kivárni:)))


2012. március 23., péntek

Turudis muffin

Hozzávalók:

35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
10 dkg margarin
 20 dkg cukor
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás
25 dkg  túró
1,25 dl tej
+ Túró Rudi ízlés szerint :)
 
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral. A vajat a cukorral, a sóval és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd  belekeverjük a tojásokat, majd a túrót és a tejet, és habosra keverjük. . A masszához hozzáadjuk kis adagokban a lisztet,sütőport. A forma aljába  tésztát teszünk, és mindegyik tetejére egy kb.1,5 cm-es túró rudi karikát ültetünk, , kb. 20 perc alatt készre sütjük.  Nekem 6 db normál rudi ment bele, 20-24 db muffin is lehet belőle.